У Сумському районі зареєстровані осередки дикроцеліозу серед свиней

У Сумському районі зареєстровані осередки дикроцеліозу серед свиней

Дикроцеліоз є паразитозною хворобою, викликаною плоскими хробаками з роду Dicrocoelium (печінковий сисун). Інфікуються найчастіше ті люди, які мають справу з тваринами та їх продуктами.

Лосі, олені, козулі, ведмеді, зайці, вівці, кози, свині схильні до захворювання цими паразитами. Вони переносяться за допомогою проміжних господарів: сухопутних молюсків, равликів та мурах.

Людина може інфікуватися, вживаючи продукти з ураженої печінки худоби. Крім того, зараження може статися при випадковому попаданні в рот інфікованих мурах, які заковтуються разом з їжею. Про це зазначає лікар- епідеміолог Сумського обласного центру контролю та профілактики хвороб Валентина Моренець.

Клінічні ознаки дикроцеліозу:

– підвищення температури тіла;

– висип на шкірі;

– болі в животі;

– пронос та інші симптоми, характерні для порушення роботи печінки.

На Сумщині осередки дикроцеліозу серед свиней зареєстровані у Сумському районі (село Кровне та Яструбине)

Профілактика дикроцеліозу:

Ретельна обробка продуктів: перед вживанням ретельно мийте овочі, фрукти та зелень, особливо ті, які можуть контактувати із ґрунтом.

Термічна обробка м’яса: обов’язково проварюйте або просмажуйте м’ясо (особливо печінку) до готовності.

Огляд продуктів: під час відпочинку на природі уважно оглядайте продукти, щоб уникнути випадкового вживання заражених мурах.

Особиста гігієна: Дотримуйтесь елементарних правил особистої гігієни, мийте руки перед їжею.

Новини України